През последните седем години замърсяването на въздуха в Китай е намаляло толкова, колкото в САЩ за последните три десетилетия. Това става ясно от прочуване на Института за енергийна политика към Чикагския университет, цитирано от Блумбърг.

Този спад на замърсяването в Китай е допринесъл за ограничаване на средното ниво на ниво на смога в света и ако тази тенденция се запази, тя ще доведе до увеличаване на средната продължителност на живота с около две години.

Според доклада концентрацията на вредни частици във въздуха в Китай е намаляла с 40% от 2013 г. до 2020 г.

Макар че смогът в големи части от страната все още значително надвишава безопасните нива, тези резултати показват колко бързо може да бъде постигнат желания напредък, посочват изследователите от университета, включително професор Майкъл Грийнстоун.

„Успехът на Китай в намаляването на замърсяването е силна индикация за възможностите, които биха могли да се открият пред други нации, ако въведат силни политики срещу замърсяването, както някои вече започнаха да правят“, отбелязват те.

Дори в САЩ и Европа, които се борят със замърсяването от десетилетия, повече от 90% от хората живеят в райони, където качеството на въздуха е по-лошо от това, което се посочва в насоките на Световната здравна организация.

Успехът на Китай, воден от ограниченията върху използването на автомобили и изгарянето на въглища в големите градове, е бърз, като този спад на замърсяването от 40% за седем години почти се равнява на понижението с 44% на замърсяването на въздуха в САЩ, постигнато за 30 г. след 1970 г., когато бе приет емблематичния Закон за чист въздух.

Въпреки това въздухът над китайската столица Пекин остава три пъти по-лош от този в Лос Анджелис – градът в САЩ с най-тежък смог. Средното за Китай ниво на прахови частици е шест пъти по-високо, отколкото препоръчва СЗО.

Почти половината световно увеличение на замърсяването на въздуха през 2020 г. е дошло от Индия г., дори след като премиерът Нарендра Моди наложи строг национален локдаун през март същата година.  Бангладеш – нацията с най-замърсен въздух на планетата, е отчела увеличение от 13% на фините прахови частици през същата година.

„Замърсяването на въздуха наистина е упорит проблем, който изисква десетилетни инвестиции, за да се види истински напредък“, каза Криста Хасенкопф, съавтор на изследването и директор на програмите за качество на въздуха в Чикагския университет. „Тежестта за здравето от замърсяването на въздуха в Южна Азия е просто зашеметяваща“, добави тя.

Източник: Мениджър Нюз