Замърсяването на въздуха съкращава живота на милиарди хора в определени региони на света с до шест години, става ясно от нов доклад, цитиран от в. „Гардиън“.

Това прави замърсяването на въздуха по-голям убиец от тютюнопушенето, автомобилните катастрофи и ХИВ/СПИН.

Основният виновник е горенето на въглища, като според изследователите Индия е най-засегнатата страна. Според проучването животът на всеки индиец е с 6 години по-кратък заради замърсяването. През последните седем години Китай полага огромни усилия в борбата с мръсния въздух, като в момента жителите на страната живеят с 2,6 г. по-малко заради замърсяването.

„Замърсяването на въздуха е най -голямата външна заплаха за човешкото здраве на планетата и това не е широко признат факт, или поне не със силата и енергията, която заслужава“, коментира проф. Майкъл Грийнстоун от Чикагския университет. Грийнстоун и неговите колеги са разработили Индекс за качеството на въздуха (AQLI), който изчислява влиянието на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота.

Според прочуването средностатистическия глобален жител на планетата губи 2,2 години от живота си заради настоящите нива на замърсяване на въздуха, като това означава, че човечеството губи общо 17 млрд. години, казва Грийнстоун. „Какво друго нещо на планетата кара хората да губят 17 млрд. години живот?“, пита той.

Прочуването изчислява и допълнителните години живот, които ще придобият жителите на определени страни, ако те успеят да намалят нивата на замърсяване на въздуха до равнищата, считани за безопасни от Световната здравна организация. В Индия това ще доведе до ръст на средната продължителност на живота от 5,9 г., като следват Бангладеш и Непал с по 5,4 г. и Пакистан с 3,9 г.

В Централна и Западна Африка въздействието на замърсяването с фини прахови частици оказва негативно влияние върху продължителността, сравнимо с ХИВ/СПИН и малария. Този фактор обаче получава значително по-малко внимание.

Китай започна  „война срещу замърсяването“ през 2013 г. и намали нивата на праховите частици във въздуха с 29%. Това добавя средно 1,5 години към живота на китайците, ако приемем, че съкращенията са продължителни, казват учените.

„Въглищата са основния източни на този проблем в по-голямата част от света. Ако здравните цени разходи влизаха в цените на въглищата, те нямаше да са конкурентноспособни в повечето части на планетата“, казва Грийнстоун.

Източник: Мениджър Нюз