Нарастващото население, индустриалната дейност и птичият грип застрашават популацията на чилийския пъстър делфин, едни от най-малките китоподобни бозайници в света, в студените тихоокеански води край бреговете на Чили, предаде Ройтерс.

Малката популация обитава водите по южното и централно чилийско крайбрежие, в заливи, в които се развиват морски ферми и събиране на водорасли. Дългото крайбрежие на Чили превръща страната в един от водещите износители на риба и аквакултури, пише БТА. "Чилийските делфини споделят пространство с хората и трябва да работим дори повече, за да защитим този уникален вид", казва ветеринарният специалист Кайетано Еспиноса. Той добавя, че видът е "много крехък", защото са останали малко екземпляри от тези делфини.

Хосе Луис Брито, куратор в Природонаучния музей в Сан Антонио, казва, че постоянно получава сигнали за излезли на брега делфини, понякога оплетени в мрежи, а друг път, станали жертва на замърсяването с пластмаси и други отпадъци в океана.

"Чилийският делфин изчезва с тревожни темпове", каза той. 

Соледад Тапия, директор на националната служба по риболов, посочва като причина за това и настъплението на птичи грип, установен сред птици и морски животни в Чили. Тя посочи, че два вида делфини са поразени от вируса. Те са уязвима категория, каза тя.