Миналото лято бяха поставени 400 нови температурни рекорда из целия свят – постижение, което определено не бива да празнуваме. Редица месеци бяха меко казано горещи и сега тази тревожна тенденция продължава и през 2020 г. Според агенцията за наблюдение на климатичните промени "Коперник" на Европейския съюз тазгодишния януари е най-топлият въобще.

Той е бил с 0.77 градуса по Целзий по-горещ от януари в периода 1981-2010 г. и малко по-топъл от този през 2016-а (с 0.3 градуса). 2016-а продължава да държи първото място за най-топла година въобще благодарение на климатичните промени и климатичния цикъл Ел Ниньо. Фактът, че януарският 2020-а бие дори този през 2016-а е просто поредното доказателство за ефекта, който човешката активност оказва върху планетата.

Последните пет години бяха наистина горещи и експертите предупреждават, че тази тенденция ще се запази. Политиците по света трябва да предприемат незабавни мерки, за да намалят въглеродните емисии, които буквално унищожават деликатния климат на земята.  

Според "Коперник" януари е бил необичайно топъл в голяма част от Европа (особено в държавите на изток и север). При някои страни средните температури са били с близо 6 градуса по-високи.

Източник: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Източник: IFLScience