Североизточният кратер на вулкана Етна е нараснал на височина след близо 6-месечна активност. По този начин най-високият активен вулкан в Европа стана дори още по-висок.

Прословутият най-млад и най-активен кратер достигна рекордните 3357 м над морското равнище, заяви Националният институт по геофицика и вулканология (INGV) в сицилийския град Катания.

“Благодарение на анализа и обработката на сателитните снимки [ние установихме, че] югоизточният кратер е вече много по-висок от своя „по-стар брат“, североизточния, който близо 40 години бе безспорния връх на Етна“, пише INGV в прес рилийз.

Близо 50-те случая на изхвърляния на пепел и лава от устата на кратера от средата на февруари тази година доведе до „очевидна трансформация на очертанията на вулкана“, като неговите размери са изчислени с помощта на сателитни снимки.

През 1981 г. североизточният кратер на Етна достигна рекордните 3350 м, но срутване по покрайнините му го сведе до 3326 м, отчетени през 2018 г.

От средата на февруари кратерът изхвърля пушек и пепел, без да представлява опасност за селищата в района.

Правителството на Сицилия изчислява, че през юли са били изчистени 300 000 метрични тона пепел, която активно е замърсявала районите наоколо, забавяла е трафика и е нанасяла щети по посевите.

Пенсионерката Таня Каницаро от град Катания, намиращ се на 2 часа път с кола от вулкана, заяви пред AFP, че Етна е и красив, и досаден, тъй като неговата пепел понякога пада досущ „като дъжд“.

„В зависимост от вятъра гъргоренията на вулкана достигат Катания и карат прозорците да се тресат – казва тя и добавя, че пепелта оцветява улиците и балконите в черно. – Но е зрелищно, особено вечерта, когато видиш този червен шлейф, който се движи.“

Източник: Science Alert / AFP