Зад водопад в щата Ню Йорк се крие вечен пламък, чиято мистериозност надминава красотата му, пише Live Science. Той е един от около стоте "естествени вечни огньове", захранван от природен газ, който изтича от земните недра, обяснява Арнт Шимелман от Университета на Индиана. Но дори и сред тази рядка група пламъкът е уникален.

Запален вероятно от коренните жители на Америка преди стотици години, той се захранва от геологичен процес, какъвто не е наблюдаван досега в природата, твърди Шлиман.

Обикновено такъв тип природен газ идва от разположени дълбоко в земята, древни и горещи скали (шисти). Налягането и високите температури разбиват органичните молекули в шистите, създавайки по-малки молекули природен газ, обяснява Шимелман. Но в случая скалите, които захранват пламъка, са не по-топли от „чаша чай”, геологично много по-млади и по-плитки, отколкото би трябвало. Учените заключават, че газът се образува по различен начин - благодарение на катализатор, който създава органичните молекули в шистите.

Снимка: Christopher P / Shutterstock

Това твърдение, съществуващо от доста време, дълго се е възприемало като странност, в която никой не вярвал, разказва Шимелман. „Смятаме, че има друг начин за генериране на газ на това място, а вероятно и на други места. Ако наистина е така, имаме много повече ресурси на шистов газ, отколокото сме мислили”, отбелязва той.

Заедно с колегата си Шимелман участвал в проект, чиято цел била да измери точно колко метан изтича от земните недра в част от територията на САЩ. В нейните рамки попадал и вечният пламък в Честнът Ридж парк в щата Ню Йорк.

Към него ги насочва Джузепе Етиопе от италианския Национален институт по геофизика и вулканология, експерт по т.нар. „вечни огнове”, който го нарича  „най-красивият в света”. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Marine and Petroleum Geology. Екипът установява, че 30 % от изтичанията на метан в света са от природни източници. Според учените „вечните огньове” са полезни и е добре да се създават при възможност, защото огънят преобразува метана във въглероден диоксид, който задържа 20 пъти по-малко топлина в атмосферата в сравнение с метана.

Въпреки всичко явлението е рядкост. В повечето случаи природният газ пробива в почвата, където хранещи се с метан бактерии го преработват във въглероден диоксид или излиза на място, където не може да се поддържа горене. В случая с пламъка край Ню Йорк, газът прониква в естествено куха ниша, където гори непрекъснато. А водопадът допълва магическата гледка.

Gallery

Снимка: Jay Ondreicka / Shutterstock