Група учени има план за връщане на вълнестите мамути в Арктика към живота цели 10 000 години след изчезването им. Известният генетик от Харвард, Джордж Чърч, и технологичният предприемач Бен Лам създадоха Colossal, нова компания за бионаука и генетика, която възнамерява да „съживи“ няколко изчезнали вида, предаде „Индипендънт“.

Подкрепени с 11 млн. паунда първоначално финансиране, първата мисия на експертите е да създадат хибридизиран слон, наподобяващ праисторическия гигант, който да оцелява на студения арктически климат. Те планират да направят това, като вземат кожни клетки от азиатски слонове, които са застрашени от изчезване, и ги поставят в стволови клетки със замразена ДНК на мамут, за да създадат ембрион.

После тези клетки ще бъдат износени до пълното раждане от сурогатна майка или в изкуствена лабораторна утроба. Това може да стане съвсем скоро – ако всичко върви по план, специалистите се надяват първи новородени да има в рамките на следващите шест години.

„Нашата цел е да създадем устойчив на студа слон, но ще изглежда и ще се държи като мамут“, обяснява д-р Чърч за „Гардиън“. По думите му става въпрос за функционално еквивалентен на мамута екземпляр.

Не всички от научната общност са убедени в експеримента. Д-р Виктория Херидж, еволюционен биолог в Природонаучния музей на Великобритания, смята, че идеята, че арктическата среда може да бъде възстановена с помощта на стадо мамути е „неправдоподобна“. Според нея в своя връх преди около 21 хил. години в Евразия е имало приблизително 200 млн. мамути, поради което мащабът на опита, който учените трябва да направят, ще бъде огромен. В допълнение бременността на мамутите продължава 22 месеца, а своята зрялост достигат в рамките на 30 години.

Източник: Мениджър Нюз