Учени от Южна Флорида използват биоразградими сламки, за да изградят клетки, които да попречат на лабораторно отгледани корали да се превърнат в храна за рибите, съобщи АП. Защитата от хищници е важна за възстановяването на т.нар. подводна гора.

Експерти от цял свят работят от години за предотвратяването на уврежданията на коралите. През лятото на 2023 г. група природозащитници от Южна Флорида се опита да спаси коралите от покачващите се температури в океана. Освен за изпълнението на тази задача, те започнаха отглеждането на корали в лаборатория и последващо преместване на организмите във водата.

Опазването на подводната екосистема, която представлява 25 процента от всички морски видове, не е лесно. Още по-голямо предизвикателство е да се осигури защита на отгледаните в лаборатория и преместени в океана корали от рибите, пише БТА. Морският изследовател Кайл Пайсано казва, че проблемът се състои в това, че хищници като рибата папагал хапят и унищожават трансплантираните в океана корали, оставяйки живи едва 40 процента. Проектите предвиждат хиляди корали да бъдат отгледани през следващата година и десетки хиляди - през следващото десетилетие. Загубите заради хищниците се оценяват на повече от 100 щатски долара на всеки корал, отбелязва АП. 

Пайсано и неговият колега Кърк Дотсън са развили идеята за "Коралов форт" - малка биоразградима клетка от сламки, в рамките на която оцелелите трансплантирани корали достигат над 90 процента. 

Рибата папагал губи интерес към коралите, когато те съзреят достатъчно. 

В миналото за защита на младите корали са използвани стоманени и ПВЦ бариери, но продукти от подобни материали изискват чистене и последващо преместване. Биоразградимите сламки елиминират необходимостта от премахване. Те са от полихидрокси-алканоат - биополимер, който се произвежда в природата от ферментация на липиди. След като се разтвори в океана, този полимер оставя само вода и въглероден диоксид. 

Рич Карп, специалист по коралите от университета в Маями, каза, че използването на клетка и от биоразградими клечки намалява наполовина усилията по опазването на лабораторно отгледаните организми. 

Според експертите кораловите рифове са значима част от екосистемата на океана. Те заемат по-малко от един процент от територията му, но осигуряват храна и защита на около 25 процента от морските обитатели. Кораловите рифове предпазват и хората, защитавайки техните домове по крайбрежието от високи вълни, причинени от ураганни ветрове.