Затлъстяването, основен рисков фактор за различни заболявания, свързани с начина на живот, като диабет и хипертония, е широко разпространено в световен мащаб, което изисква иновативни решения за борба с него, EurekAlert.

Многоинституционална изследователска група, ръководена от доцент Акико Коджима от Висшето училище по човешки живот и екология към университета "Осака Метрополитън", е постигнала значителен напредък в това отношение. По-рано групата провежда проучване на въздействието на екстракта от Mallotus furetianus (MFE), тропическо растение, произхождащо от остров Хайнан, Китай, върху превенцията на омазняването на черния дроб, но антизатлъстяващите ефекти на MFE и техните механизми не са били изяснени досега.

Сега специалистите решават да използват мишки за модел на затлъстяване, за да проверят действието на растителния екстракт срещу трупането на излишни килограми. Резултатите се оказват забележителни. Терапията значително потиска повишаването на телесното тегло и масата на мастната тъкан. Освен това се наблюдават морфологични промени в черния дроб и мастната тъкан на мишките. 

"Нашият изследователски екип търси хранителни съставки с ефекти срещу затлъстяването. Идеята ни е, че ако можем да ги намерим и включим в ежедневните си диети, ще допринесем за здравето и дълголетието на хората", каза професор Коджима. "Получените резултати не само предполагат връзка между екстракта от Mallotus furetianus и ефектите против затлъстяване, но също така показват неговия потенциал като нова хранителна съставка със свойства срещу трупане на килограми".

Затлъстяването е основен рисков фактор за различни заболявания, свързани с начина на живот, сред които диабет и хипертония. Проблемът е широко разпространено в световен мащаб и борбата с него изисква иновативни решения, отбелязват японските изследователи.

Изследването е публикувано във Food Science & Nutrition.