Три вулкана в планинската верига на Аляска на Алеутските острови изригнаха, а други два може би се подготвят за същото.

Според NBC тези три вулкана изригват за първи път от седем години насам. На този етап увеличената вулканична активност не създава проблеми, но ситуацията е интересна. Тъй като вулканите могат да бъдат непредсказуеми, учените ги държат под око.

От 15 август е обявен оранжев код за Големия Ситкин, Павлоф и Семисопочной, твърди Обсерваторията на вулканите на Аляска. Това означава, че в момента и трите изригват, но относително малко и с минимално количество пепел.

При Павлоф е засечена съвсем малко пепел, докато при Големия Ситкин – никаква. От Големия Ситкин обаче тече лава, а от Семисопочной са регистрирани големи сеизмични трусове и няколко експлозии.

Освен това вулканът Кливлънд и вулканичния комплекс на Атка показват признаци на активност – температурите под Кливлънд са се покачили, а под Атка са отчетени слаби земетресения. И при двата е обявен код жълто.

Въпреки че подобна активност на Алеутските острови е необичайна, тя не е без прецедент. Алеутската дъга представлява верига от вулкани, разположени по субдукционната граница между двете тектонни плочи – Тихоокеанската избутваща Северноамериканската отдолу. Веригата се разпростира от Аляска до Камчатка в Русия.

Често, когато вулканите изригват, тези в близост също могат да бъдат разбудени, но просто все още нямаме представа защо. Алеутската дъга пък е дом на друг тип мистерия. През 1996 г. вулканичната и сеизмична активност се разпростира на 870 км от дъгата. Според учените това определено не е съвпадение, но причината не е установена.

Не знаем какво точно се случва и в сегашния случай. Разстоянието между Големия Ситкин и Семисопочной (двата най-външни вулкана) е 290 км.

Разстоянието между двата най-отдалечени вулкана – Големия Ситкин и Семисопочной – е 290 км.

Миналата година учени откриха, че някои от вулканите в Алеутската дъга вероятно са част от супервулкан, но само един от зверовете, гъргорещи в момента – Кливлънд – е част от тази конкретна група.

Въпреки че на този етап няма нищо тревожно в изригването, това събитие може да се окаже наистина интересно. Без съмнение геолози и вулканолози ще следят ситуацията, за да се опитат да открият някаква връзка с по-ранни едновременни изригвания и да научат повече за тази мистериозна дъга от вулкани.

Източник: Science Alert