Градчето Уитиър в Аляска е откъснато от външния свят кътче с население едва 217 души (по статистика от 2014 г.).

Основният достъп до него е през тунела "Антън Андерсън Мемориъл", който минава през планината Мейнард. Разположен на височина 4050 м., той е вторият най-висок пътнически тунел в Северна Америка.

Още по-интересно обаче е, че почти всички от жителите на Уитиър живеят в една 14-етажна жилищна сграда. Тя е построена през 1956 г. и в нея има общо 150 двустайни и тристайни апартамента. Нейните обитатели могат да останат вкъщи през целия си живот. За да се избегне сблъсък с екстремните метеорологични условия навън (в Аляска падат 250 сантиметра сняг годишно, а вятърът духа със скорост 60 метра в секунда), в сградата има буквално всичко. В това число поща, полицейски участък, пералня, магазин за хранителни стоки, здравна клиника, а дори и видеотека.

В сградата се намира и кабинетът на кмета, църква в мазето и хотел на последните два етажа. Училището е извън сградата, но е свързано с нея с подземен тунел, така че децата също да избегнат досег с външния свят.

Всъщност, цялото градче реално се състои само от две жилищни сгради - тази и още една, което кара хората да наричат Уитиър "Градът под един покрив". Любопитно е, че дори и мощното земетресение от 1964 г. успява да причини само леки щети на сградите.