Климатолози са проследили промените в площта на 19 крайбрежни ледника в южната част на Аляска и са установили, че границите на около 68 процента от тях значително са се отдръпнали от 1984 г. насам, съобщиха от пресслужбата на Вашингтонския университет, цитирана от ТАСС.

"Почти всички промени в площта на ледниците на Аляска са свързани с глобалното затопляне. Предполагаме, че не само повишените температури на въздуха, но и увеличаването на дъждове в зимния период са виновни за намаляването на границите на масивите от лед, което като цяло е в съответствие със случващо се в други региони на север", обяснява Тарин Блек, изследователка от Вашингтонския университет в Сиатъл, предава БТА. Полярните райони на Земята и планинските ледници се превърнаха в първите жертви на глобалното затопляне. Температурата на тяхна територия е станала между четири и девет градуса по Целзий по-висока спрямо минали столетия, което необратимо ще доведе до рязко намаляване на ледените шапки в бъдеще.

Изследователите предполагат, че до средата на века ледената покривка на алпийските планини ще намалее с 45 процента, независимо от действията, които човечеството предприеме. 

Тарин Блек и колежката й Дебора Курц от Националния парк "Фиорди Кенай" се интересуват по какъв начин глобалното затопляне е повлияло на ледниците в южната част на Аляска. Те са особено уязвими на глобалното затопляне.

За да получат такава информация, те анализират голям брой снимки на 19 крайбрежни ледника, разположени в парка. Служители и учени непрекъснато наблюдават промените в състоянието на тези ледени масиви чрез сателити и самолети от 1984 г. до днес.

Анализът на събраните данни показва, че площта на 13 от 19 ледника е намаляла значително в последните 37 години, като само два от тях леко са увеличили границите си. 

Най-големи са пораженията върху ледниците Беър и Педерсен, които са се оттеглили от бреговете съответно с около 5 и 3,2 километра и са загубили около 17,2 и 4,3 квадратни километра площ.

Бързото отстъпление на тези ледени образувания, както предполагат Блек и Курц, е свързано не само с повишаването на летните температури в Аляска, но и с променения модел на зимните валежи в този регион на Северна Америка. Увеличаването на дъждовете в зимния период допълнително ще ускори топенето на ледовете, смятат учените.