Във въздуха жужат оси и комари? Най-вече жълто-черните хвъркати са изключително чевръсти и предизвикват паника у много хора. Те започват да размахват ръце хаотично, за да пропъдят или убият жилещите насекоми. Но идеята никак не е добра! Много по-лесно и просто би било и използват някоя от следните малки хитрини:

 Парченце домат или стръкче мента: Осите са извънредно чувствителни към миризми. Обичат сладкото, но мразят мириса на домати и мента. Когато сте навън, поставете до вас няколко листенца мента или парченце домат и осите ще ви избягват. Може да натъркате с мента и голите си ръце и крака.

Мляно кафе: Сложете в огнеупорен съд малко мляно кафе и го запалете внимателно. След малко то ще изгори без пламък.  Осите в никакъв случай не са фенове на мириса на изгоряло кафе. Чао-чао, осички!

Ароматни пръчици: Осите не могат да понасят пушек. Достатъчно е да запалите свещ, която дими много,  или просто някоя ароматна пръчица, за да ги пропъдите.  Може да използвате и ароматна свещ, за предпочитане с миризма на лавандула или лимон.

Карамфил (подправка): И тази миризма осите намират за ужасна. Просто напълнете купичка със зрънца карамфил и я сложете на масата за закуска навън.

Вода и мента: Напълнете голям найлонов плик (прозрачен) с вода и много ментови листенца. Окачете го внимателно на клон в градината или на терасата. Понеже водата отразява слънчевата светлина, осите ще се объркат и заслепят. Това бързо ще ги откаже от намерението да ви ужилят.

Чаша сироп или портокалов сок: този трик не е много дружелюбен, но затова пък е ефективен. Сипете в голяма чаша сироп или плодов сок. Осите ще се изкушат от сладкия мирис и ще налетят на рояци. Щом кацнат на ръба на чашата, може да ги бутнете вътре и да ги удавите. Според нас тази хитринка е прекалено жестока, затова по-добре изпробвайте някоя от другите!