Осите се хранят с нектар

Менюто на осите е много разнообразно. То включва главно нектар, плодове и други насекоми. Осите обичат да си хапват и захар. Плодовата оса разчита за прехраната си на полени и нектар подобно на пчелата. Само хартиената оса се храни с мърша и мъртви насекоми.

Не само храната привлича осите

Осите възприемат не само миризмата на сладки и пикантни храни. Привличат ги също екскрементите на листните въшки. Ако не искате в градината или на балкона ви да се навъртат оси, освен да покривате храната и напитките си, постарайте се да изтребите и листните въшки.

Гниещите плодове също имат притегателна сила за осите. По тази причина отстранявайте навреме гнилите плодове от овошките си и не допускайте да се търкалят по земята.

Осите са най-добрите търсачи на дрога

Американски изследователи са установили, че осите са способни да откриват опиум и експлозиви. Ако се обучат, те могат да разпознават миризмата на наркотични и взривни вещества, която ги прави неспокойни. Компютър улавя тази тревога на насекомите и издава предупредителен сигнал.

Във всеки случай проблемът е, че насекомите живеят най-много 22 дни и това би наложило непрекъснато да се опитомяват и тренират нови и нови оси.

Осите жилят и хапят

Осите не само жилят – има видове, които освен това и хапят. Според германската природозащитна организация NABU само малък брой видове оси жилят, когато се почувстват застрашени. Освен това мъжките оси не са в състояние да жилят истински. Те извършват съответното движение със задната си част, но без да забиват жилото си в кожата. Чрез това движение мъжките оси имитират нападение. 

Осите пренасят конкурентите си на друго място

В търсенето на препитание мравките се явяват съперници на осите. Ако мравките се полакомят за храната на осите, летящите насекоми просто ги пренасят на друго място. Според учените битката за храна би представлявала опасност за осите, понеже мравките изпръскват отрова.

Осите са полезни

Осите са естествени защитници срещу вредители. Те се хранят между другото с пеперуди и листни въшки и помагат за опрашването на цветовете. Освен това са източник на прехрана за много видове птици.

И мъртвите оси могат да жилят

Вроденият инстинкт на осите да жилят продължава и след смъртта. Отровата, която предизвиква бурната реакция на кожата и болката, не се съдържа само в жилото. Затова е важно да не се докосват мъртви оси. Хванете трупчетата на насекомите с пинцета, за да ги отстраните.

Най-големите оси са дълги шест сантиметра

Най-голямата известна досега оса е уловена в Индонезия. Черното, дълго над шест сантиметра насекомо принадлежи към рода Dalara. Мъжките от това семейство имат прекомерно големи челюсти, които използват за самоотбрана.

Във всяка смокиня се съдържа по една мъртва оса. За повече информация прочетете тук.

Цветелина Велчева по материали от T-online