Много фирми работят усилено за рециклирането на пластмасовите отпадъци. Едни си поставят устойчиви цели за бъдещето, други инсталират контейнери за рециклиране в своите офиси, а трети дори откупуват капачки и тапи, които могат да съдържат рециклиран пластмаса.

Дали обаче това е достатъчно?

Уви, не. Според неотдавнашен доклад на фондация "Елън Макартър" и Програмата на ООН за околната среда ако искаме бъдещите поколения да не живеят в свят, заринат от пластмасови боклуци, фирмите трябва да направят повече. И някои вече го правят.

Все повече от продуктите на собствените марки на dm са произведени от рециклирани материали и са съобразени с изискванията за разделно събиране на отпадъци. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например включват 50% рециклиран материал (без капачките), като целта е до 2025 г. 90 % от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30 % рециклирани материали.

Защо това е важно?

Как пластмасата влияе на околната среда?

Много съвестни хора и фирми вече рециклират пластмасовите продукти. Въпреки това има и такива, които не осъзнават по какъв точно начин вредят на природата когато решават, че това усилие не си заслужава.

От началото на широкомащабното производство на синтетични материали през 50-те години на миналия век досега човечеството е създало приблизително 8,3 милиарда метрични тона пластмаси. Днес повечето от тях се намират на сметищата или в естествената среда и, разбира се, оказват отрицателно въздействие върху планетата.

Всеки ден в световните океани, реки и езера попадат пластмасови отпадъци, чието количество е равнозначно на 2000 камиона за боклук, пълни буквално до козирката.

Всяка година 19-23 милиона тона пластмасови отпадъци попадат във водните екосистеми, като замърсяват езера, реки и морета. Тези отпадъци могат да променят местообитанията и естествените процеси, като намалят способността на екосистемите да се адаптират към изменението на климата, което пряко засяга поминъка на милиони хора, възможностите за производство на храна и социалното им благосъстояние.

Нещо повече – част от тази пластмаса попада в организма ни под формата на микрочастици чрез храната, която консумираме и водата, която пием. Малко знаем за влиянието им върху организма, но едно е сигурно – определено не е положително. При всички положения цикълът е порочен и трябва да спре.

Въпреки че рециклирането на пластмасата не е единственият начин да се преборим с тези проблеми, то определено е ключов фактор за постигането на бъдещите ни екологични цели.

 „Ще остана опаковка и в следващия си живот“ – една дългосрочна инициатива на dm

Добрата новина е, че доста пластмасови опаковки – включително на голяма част от продуктите на dm - вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал (рециклирана пластмаса) и са изработени така, че да могат да се рециклират отново. Към момента това не е никак лесна задача, тъй като рециклатът, предлагащ се на пазара, е твърде недостатъчен или наличният материал е прекалено замърсен, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия. Следователно голямо количество пластмаса се изгаря или в идеалния случай се използва за производство на саксии за цветя, градински пейки или елементи за строителство на пътища. Това е известно като „downcycling“: пластмаси, които са замърсени или смесени, са подходящи за градински пейки, но не могат да се ползват отново за опаковъчен материал в козметичната индустрия.

Ето защо през септември 2021 г. dm стартира своята дългосрочна инициатива „Ще остана опаковка и в следващия си живот“. С кампанията за връщане на опаковки dm иска не само да запази ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба, но също така и да повиши осведомеността на клиентите за необходимостта от разделяне на отпадъците, както и да събуди личната отговорност на всеки един от тях.“ Към 30 септември 2023 г. са събрани цели 13 тона опаковки.

Пътят на пластмасата

Клиентите на компанията могат да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна. Знаете ли обаче какво се случва с тях впоследствие?

Те се извозват към Централния склад на dm България в гр. Елин Пелин. След това цялото събрано количество, годно за рециклиране, се насочва към Hamburger Recycling Bulgariа, където се сортира ръчно на огромни поточни линии, като опаковките се разпределят по следния начин – бели, прозрачни, цветни и негодни.

Количеството, което е негодно за рециклиране и е отпадък, се извозва към сметищата.

След като процесът по сортиране на лентата е приключил, започва т.нар балиранe, което се извършва от машина. Вече сортираните и разпределени опаковки се поставят на нея и излизат в компресиран вид, готов за извозване за рециклиране. От Hamburger Recycling Bulgariа те потеглят към Германия, където се случва самото преобразуване на опаковките във висококачествен рециклат. Той от своя страна бива вложен отново в производството на нови опаковки на продуктите на dm марките.  

Станции за повторно пълнене – друга инициатива на dm за намаляване на пластмасовите отпадъци

В желанието си да ограничи употребата на пластмаса в ежедневието ни, в средата на март 2022 г. dm инсталира в Paradise Center, гр. София и първата станция за повторно пълнене на продукти - био препарат за съдове и био течен перилен препарат - три вида, всички на марката Planet Pure. По-малко от година по-късно броят на станциите нараства до общо четири, а през 2024 г. ще бъдат отворени още три.

„Инсталирането на станциите за повторно пълнене е част от нашия дългосрочен ангажимент като компания да допринасяме за устойчивото развитие на нашето общество. За нас е важно не само да задоволяваме ежедневно желанията и потребностите на клиентите чрез богат продуктов асортимент, но и да бъдем иноватор и пример, що се отнася до нашата социална ангажираност и действия по опазване на природата“, казват от компанията.

Препаратите се пълнят в специални опаковки от 1 л. или 1,5 л., които се закупуват еднократно. На разположение са и тестери на тези продукти за проба на аромата им.

Устойчивост и при работните процеси

Не на последно място, два от магазините на dm вече работят с електричество, добито от фотоволтаици - в гр. Кърджали и в София, на бул. Ботевградско шосе – като през 2024 г. броят на обектите ще се увеличи. За изминалата финансова година (01.10.2022 - 30.09.2023) пък Логистичният център на dm България, заедно с половината физически магазини, се захранват от чиста енергия, която е 100% добита от възобновяеми източници.

В заключение –

всеки може да помогне при опазването на Земята, нашия единствен дом,

като води природосъобразен начин на живот и рециклира старите си опаковки. Благодарение на dm днес последното е повече от лесно – достатъчно е просто да ги оставите в най-близкия до вас магазин на компанията.

А какви точно опаковки се приемат? Ето какво казват от dm:

“Опаковките, които събираме, следва да са предимно бели, светли или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба: HDPE (съкращение от High-density polyethylene)/ PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Допустими са и светли цветни опаковки (жълти и оранжеви) с тези знаци. Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам за коса, лосион за тяло, козметични продукти, почистващи и перилни препарати от всякакви марки ( не само предлаганите в dm магазините). БЕЗ хранителни продукти, БЕЗ бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.”

И така, не стойте със скръстени ръце - дайте своята лепта за опазването на околната среда и позволете на бъдещите поколения да живеят в един по-добър свят. Рециклирайте!