Разходките са изключително полезни за възрастните кучета; за малките палета; за кучетата, които не са свикнали на голямо физическо натоварване, както и за такива с хронични сърдечни проблеми. При последния случай е желателно да се консултирате с ветеринар, който да ви насочи към подходящите дейности, които можете да извършвате заедно с вашия четириног приятел. 

Продължителността на разходката зависи както от вашето време, от климатичните условия, така и от издръжливостта на кучето. В основата на разходките обаче е здравословното състояние и на двама ви. Най-вероятно кратката до умерено дългата разходка ще се отрази благотворно и на двамата.

В идеалния случай разходка два пъти дневно с продължителност 30-40 минути би трябвало да донесе ползи и за вас, и за вашия домашен любимец. Опитайте единият път да бъде сутрин, преди да тръгнете за работа, а вторият път – преди да си легнете вечерта. Разбира се, през зимата ще трябва да се насочите към малко по-различен часови диапазон. Ако намерите време да разходите кучето си и извън определените за това часове, с които е свикнало, със сигурност ще го направите ужасно щастливо.

Щастливо куче – щастлив стопанин.