Приключи Петата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) в находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край Трън. Това информираха от НПМ-БАН на своята фейсбук страница.

Оправдавайки надеждите на изследователите, тазгодишната експедиция се оказа изключително успешна. Бяха открити нови фосилни останки от гръбначна фауна на възраст над 83 милиона години, сред които няколко добре запазени едри зъби на крокодиломорфи, кости и костни фрагменти на различни микрогръбначни животни - риби, земноводни и др., парчета от коруби на костенурки, както и вкаменелости от по-едри животни. Една от находките, открита от гл. ас. Латинка Христова, ръководител на експедицията, привлече вниманието и на проф. Стив Брусати, който се включи в експедицията миналия четвъртък, отбелязаха от НПМ-БАН. 

Световноизвестният експерт по динозаврите и преподавател в Университета на Единбург тази година за първи път успя да се присъедини към българските си колеги и да участва в теренната работа. Той остана впечатлен от събраните до момента вкаменелости и оцени високо потенциала на находището като възможност то да се превърне в едно от най-важните находища на къснокредна гръбначна фауна в Европа, посочиха от музея. Д-р Латинка Христова и докторант Владимир Николов използваха експертизата на проф. Брусати, за да приоритизират най-значимите в научно отношение вкаменелости и да очертаят плановете за по-нататъшното им изследване, което непременно ще включва дългогодишно сътрудничество между родните учени и палеонтолога от Единбург. 

След прибирането им в София, на палеонтолозите им предстоят месеци в работа по почистване, консервиране и инвентиране на събрания фосилен материал в колекциите на НПМ-БАН.

Специални благодарности изказваме на студентите геолози от Софийския университет, които за втора поредна година помагаха в работата на терен, отбелязват от НПМ-БАН. В резултат на техните усилия бяха открити много нови фосили, като някои от находките се оказаха едни от най-интересните тази година. От музея изразяват надежда някои от тях да се включат в работата на находището и догодина.

В периодите с валежи участниците в експедицията посетиха Туристическият център до ждрелото на река Ерма, където е монтирано информационно табло, посветено на фосилното находище. Таблото е изготвено по инициатива на Трънското туристическо дружество през 2019, в сътрудничество с гл. ас. д-р Латинка Христова и докторанта на НПМ-БАН Владимир Николов.