Ново изследване, публикувано в Environmental Research, показва, че до 18% от смъртните случаи по целия свят през 2018-а са вследствие от излагане на фини прахови частици от емисиите от изкопаеми горива. Това са близо 8,7 млн. души.

Това е двойно повече от предишната оценка на смъртността от замърсяване с фини частици (4,2 млн) и три пъти повече от общия брой на хората, загубили битката с ХИВ, туберкулоза и малария през 2018 г. Според Global Burden of Disease Study, най-голямото и най-подробно проучване на причините за смъртност по света, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), свързана с пушенето и замърсяването на въздуха, е шестата най-често срещана причина за смърт в глобален план.

"Нашето проучване добавя към растящите доказателства, че замърсяването на въздуха от продължаващата зависимост от изкопаеми горива е вредно за глобалното здраве“, посочва съавторът на проучването - Елойз Маре, доцент в Лондонския Университетски колеж. "Не можем с добра съвест да продължим да разчитаме на изкопаемите горива, когато знаем, че има толкова тежки ефекти върху здравето при наличието на жизнеспособни, по-чисти алтернативи".

Новите стойности са базирани на нов подход към сателитните данни. С помощта на наблюдения, направени от орбитата, изследователският екип успява да определи количеството ежегодни концентрации на  PM2.5 (най-смъртоносния вид фина частици във въздуха, по-малка от 2,5 микрометъра).Тези наблюдения не са достатъчни, за да разграничим източниците на тези емисии – т.е. да направим разлика между фините прахови частици от изкопаемите горива и тези в от прахта, пожарите и др.

Ето защо екипът използва глобален 3D модел на атмосферната химия, наречен GEOS-Chem, който е бил използван и при други подобни изследвания. Данните и инструментите позволяват да разграничат регионите на блокове от порядъка на 50 на 60 км.

„Вместо да разчитаме на средни стойности, покриващи по-големи райони, ние искахме да създадем карта, която показва къде е замърсяването и къде живеят самите хора, като по този начин можем да разберем много по-точно какво реално дишат“, обяснява водещият автор на проучването Карн Вохра от Бирмингамския университет.

Най-общо казано, по-опасно е да живееш в страна, където във въздуха има повече частици от изгарянето на изкопаеми горива.

"Има по-високи нива на смъртност в страни, в които има повече изгарящи изкопаеми горива“, каза Елойз Маре пред CNBC и допълни: "Това включва страни като Индия и Китай".

Разбира се, че 2020 година преодоля почти всяка една тенденция и емисиите на изкопаеми горива не бяха изключение. Пандемията на коронавирус блокира пътуванията по целия свят, ограничавайки емисиите на парникови газове.

"Но проучванията, фокусирани върху промените в качеството на въздуха поради локдауните в отговор на пандемията, също така установяват, че подобряването на качеството на въздуха е драматично, но краткотрайно“, отбеляза Маре.

"Проучванията за ефекта от този "кратък отдих" от лошото качество на въздуха върху здравето ще започнат да се появяват едва сега, тъй като е необходима цяла година с данни, за да се свърже дългосрочното излагане на замърсен въздуха със здравето".

Източник: IFLScience