Макадамия (известна още като австралийски орех)

Най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови заболявания. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства.

Бразилски орех

С най-високо съдържание на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в борбата с катарактата, мъжкото безплодие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и притежава антиканцерогенни свойства, които не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен (известен още като микроелементът на дълголетието) започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.

Сусам

Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.

Ленено семе

Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.

Конопено семе

С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).

Слънчогледово семе

Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на "лошия" холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.

Тиквено семе

С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.

Източник: Edna.bg