Малки, но всъщност тези супер храни изобилстват от полезни вещества, благоприятни за здравето. Съдържащите се в тях полиненаситени мастни киселини се отразяват благотворно на сърдечно-съдовата система. Според учените подобен ефект имат и баластните и вторичните растителни вещества, които също се срещат в ядките. Освен това те са богат източник на протеини, поради което подпомагат изграждането на мускулите. А съдържащите се в тях полифеноли подсилват имунната система в качеството си на антиоксиданти. Следните сортове влизат в топ 6 на най-полезните ядки:

1. Орехи. Орехите са не само най-полезните ядки, но и най-полезните храни изобщо. Със съдържанието си на омега-3 мастни киселини техният мастен профил е един от най-благоприятните за здравето. Освен това орехите снабдяват организма с важни нутриенти като витамин Е, цинк, магнезий, калий и калций. Съдържащите се в тях флавоноиди и полифеноли, които спадат към вторичните растителни вещества, противодействат на свободните радикали в качеството си на антиоксиданти и така предпазват клетките от увреждане. Според изследванията орехите дори спират растежа на рака. Който обича орехи, спокойно може да изяжда по една шепа на ден.

2. Фъстъци. Дали като мезе, добавка към кърита или десерти, фъстъците са изключително вкусни. Но тези малки хранителни бомби впечатляват не само с вкуса, но и с богатото си съдържание на полезни вещества, като витамин Е, желязо, магнезий, калий и калций. Освен това със своите 25 г белтъчини те са ценен източник на протеини, особено за вегетарианците. Тази супер храна изобилства и на здравословни ненаситени мастни киселини, които освен че предпазват от болести на сърдечно-съдовата система, повишават и капацитета на мозъка. Аминокиселината триптофан, която наред с други участва в състава на орехите, има успокояващо действие и допринася за доброто качество на съня.

3. Лешници. Сред най-полезните ядки са и лешниците, чийто вкус е любим на мнозина. Малките енергийни пакети не само подобряват вкуса на многобройни сладки и солени ястия, но снабдяват организма и с важни нутриенти, като витамини от група В, витамин Е, магнезий, калий, калций и есенциални ненаситени мастни киселини. Освен това лешникът е превъзходен източник на белтъчини. Съдържащият се в него лецитин е известен с това, че подобрява концентрацията и паметта. Този ефект е подкрепен от високия дял на магнезий, който превръща лешниците в оптимална храна за нервите.