Предизвикателство за всички нови родители е да спят достатъчно и същевременно да бдят над бебетата си. За някои пингвини това означава хиляди миниатюрни дрямки на ден, установиха изследователи, цитирани от осведомителните агенции.

На антарктическите пингвини им се налага да пазят денонощно яйцата и пиленцата си в гъстонаселени и шумни колонии. Затова те си почиват хиляди пъти всеки ден, но само за около четири секунди, за да останат бдителни, съобщават учените в публикация в изданието "Сайънс".

Тези т.нар."микродрямки", които продължават около 11 часа на ден, изглежда са достатъчни, за да поддържат родителите седмици наред, пише БТА. "Тези пингвини приличат на сънливи шофьори, които отварят и затварят очи, и го правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в продължение на няколко седмици", казва Нилс Ратенборг, изследовател на съня в Института "Макс Планк" за биологичен интелект и съавтор на новото проучване.

"Това, което е изненадващо, е, че те са в състояние да функционират добре и успешно да отглеждат малките си", обясни той.

Антарктическите пингвини обикновено снасят яйцата си в гнезда с камъчета през ноември. Както и при много други видове пингвини, чифтосаните двойки си поделят родителските задължения. Единият се грижи сам за яйцата и малките, докато другият ходи на риболов, за да се храни семейството. 

Въпреки че възрастните екземпляри не са изправени пред много естествени хищници през размножителния период, големи птици дебнат за яйцата и малки сиви пиленца. Други възрастни пингвини също могат да се опитат да атакуват гнездата. Затова преданите родители трябва да са винаги нащрек. 

За първи път учените проследяват поведението пингвините по време на сън в антарктическа размножителна колония, като прикрепят сензори, които измерват мозъчните вълни. Те събират данни за 14 възрастни в продължение на 11 дни на остров Кинг Джордж край бреговете на Антарктида.

Идеята за изследването се заражда, когато Уон Джон И, биолог в Корейския институт за полярни изследвания, забелязва, че пингвините, които се размножават, често мигат с очи и очевидно придремват през дългите дни на наблюдения на терен. Но екипът трябва да запише мозъчните вълни, за да потвърди, че екземплярите спят.

"За тези пингвини микросънят има някакви възстановителни функции - ако не е така, те не биха могли да издържат", казва изследователят.

Учените не са събирали данни за съня извън размножителния сезон, но предполагат, че пингвините може да спят на по-дълги интервали и през други периоди от годината. 

"Все още не знаем дали ползите от микросъня са същите като при дългия консолидиран сън", казва Пол-Антоан Либурел, съавтор и изследовател на съня в Центъра за неврологични изследвания в Лион, Франция. Те също така не знаят дали други видове пингвини спят по подобен фрагментиран начин.

Учените са установили няколко други животни, които по специален начин се адаптират към съня. Докато летят, вид морски птици фрегата могат да приспиват по една половина от мозъка си едновременно, а северни тюлени успяват да дремнат по 10 или 15 минути по време на дълбоко гмуркане например.

Но микросънят при пингвините изглежда е нова крайност, казват изследователите.

"Пингвините живеят в среда с високо ниво на стрес. Те се размножават в многолюдни колонии и всички хищници са там по едно и също време", обяснява Даниел Паранос Цитербарт, който изучава пингвините в Океанографския институт Уудс Хоул в Масачузетс и не е участвал в изследването.

Микросънят е "невероятна адаптация", която позволява почти постоянна бдителност, казва той.