Преди 100 млн. години в Сахара са живеели летящи влечуги с остри зъби. До това заключение достигна международен екип от изследователи, ръководени от учени от университета Бейлър в Тексас, след като се натъкнаха на техни останки в Африка.

Животните са имали обхват на крилете 4 метра и са се реели над речни екосистеми, които по онова време са съществували в Сахара. Въпросните птерозаври са загребвали риби с крилете си и са ги улавяли с острите си зъби във въздуха.

Учените идентифицирали три нови вида въз основа на части от челюсти със зъби, открити от миньори в селището Бегаа в Югоизточно Мароко, допълва БТА."Фосилите от птерозаври са изкючително редки, като повечето от тях са открити в Европа, Южна Америка и Азия. Новите находки хвърлят светлина върху света на птерозаврите през кредата в Африка", заяви ръководителката на изследването Меган Джейкъбс от университета Бейлър.

Специалистите установили, че птерозаврите в Африка са били сходни с онези на други места по света, но не и идентични с тях - ловували са риба, която била в изключително голямо изобилие. "Като си има предвид, че става въпрос за едри животни, телесното им тегло е било малко. Костите им са били тънки като лист хартия и кухи като тези на птиците. Това им е позволявало да се издигнат във въздуха въпреки големите си размери. Птерозаврите са прелитали между Южна Америка и Африка по същия начин, както днес това правят кондорите и албатросите", поясни Джейкъбс.

Фосили от единия от видовете - Anhanguera, по-рано са били открити единствено в Бразилия, а от вида Ornithocheirus - в Англия и Централна Азия. Резултатите от изследването са публикувани в Cretaceous Research.