От средата на 90-те години на миналия век сме изгубили над 50% от коралите в Големия бариерен риф. Това важи на практика за всеки един местен вид – на всяка дълбочина и независимо от размера му, сочи ново изследване.

Проучването е обхванало цялото протежение на Големия бариерен риф (2300 км) и е открило притеснителни загуби почти на всяко едно ниво.

„Една жизнена популация от корали включва милиони малки бебета корали, както и по-големи – големите майки, които произвеждат по-голямата част от лаврите – обяснява Анди Дицел от ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. – Нашите резултати показват, че способността на Големия бариерен риф да се възстановява – т.е. неговата устойчивост – е компрометирана в сравнение с миналото, тъй като съществуват много по-малко бебета и много по-малко големи размножаващи се възрастни.“

Както и при вековните гори, и тук учените са разтревожени най-вече от факта, че броят на по-големите и по-възрастни корали намалява. Загубата им може да доведе до каскадиращ ефект върху цялата рифова система – така например популацията в по-големите колонии ще повлияе диспропорционално на репродукцията и гените в следващото поколение и същевременно ще предостави по-голям хабитат и храна за рибите и другите организми в рифа.

Загубата на корали се среща в почти всички размери колонии и коралови таксони, но е най-видима в северните и централните региони на Големия бариерен риф, където избелването на коралите през последните години е най-масово.

"Преди смятахме, че Големият бариерен риф е защитен от своя огромен размер – казва морският биолог Тери Хюз от университета "Джеймс Кук". - Резултатите от изследването ни обаче показват, че дори най-голямата в света и относително добре защитена рифова система е изложена на увеличаващ се риск и упадък“.

Потенциалът за възстановяване на по-старите плодовити корали е несигурен, допълват учените. Ако не намалим емисиите си до края на века, разрушителното избелване (като това през 2016-а и 2017-а) ще започне да се случва всяка година.

Изследването е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.