Подобно на музиката, която успокоява, записите на звуци от здрави рифове могат да подпомогнат усилията за възстановяване на коралови екосистеми, увредени от промените в климата и човешката дейност, съобщи АФП.

Тъй като Големият бариерен риф в Австралия преживява седми епизод на масово избелване, а няколко коралови рифа край Флорида и Карибите в Северното полукълбо вече претърпяха големи загуби миналата година поради рекордните температури на океана, учените правят всичко възможно да спрат хекатомбата.

Изследователи от Океанографския институт в Удс Хоул твърдят в списание Royal Society Open Science, че един от методите за подпомагане на възстановяването на рифовете може да бъде звуков.

След като излъчват аудиозаписи от здрави рифове, нещо като подводна симфония, съставена от "рибешки песни" и "тракане на щипки на скариди", те установяват, че това насърчава кораловите ларви да се настанят върху деградирал риф и това му дава шанс да се възстанови, пише БТА. "Местната звукова среда е много важна за тези корали" през първата фаза на живота, когато търсят постоянно място, където да се развият", обяснява пред АФП ръководителката на изследването Надеге Аоки. 

След като повече от десет години учените изследват кораловите рифове на американските Вирджински острови, те разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса (замърсяване, унищожаване от риболов или прекомерен туризъм).

"Здравият коралов риф обикновено се отличава с много нискочестотни звуци, издавани от риби, на фона на почти постоянното пращене и пукане на скариди", обяснява Надеге Аоки. И обратното, един деградирал риф, в който има по-малко видове, "е много по-тих".

За изследването си учените са използвали спесимени от устойчив вид корали, които са разпръснали сред три рифа край Вирджинските острови и са ги озвучавали с подводни високоговорители. Така са установили, че при звуци от здрави рифове ларвите на устойчивия вид са се фиксирали средно 1,7 пъти повече, отколкото върху останалите рифове, които не са били озвучавани.