Някои видове пчели, като мъхестите от вида Bombus, са толкова интелигентни, че могат да бъдат дресирани като кучета и да решават сложни задачи. Откритието било направено от канадски екип от университета в Гелф.

Тези умни насекоми научавали доста трудни неща, стига да им се предложи любимото сладко лакомство. Социалното обучение при тях е много по-развито, отколкото сме предполагали. Те могат да трупат знания, които да предават на останалите членове на рояка, обясняват учените.

По време на експериментите, ръководени от проф. Питър Кеван, било установено, че мъхестите пчели могат да решават все по-сложни задачи, предаде БТА. Опитните животни трябвало да преместват препятствия в различни посоки, за да се доберат до любимия си захарен сироп.

Когато неопитните пчели се изправяли пред сложен проблем, те не можели да се справят с него. Но когато тръгвали от по-лесните неща към по-сложните, натрупаният опит им помагал да се справят чудесно със задачите. Насъбралите практически умения екземпляри се справяли чудесно и с новопоставени тестове.

Те проявявали умения в стъпаловидното обучение, което досега се считаше предимно за достижение на човешката психология. При него обучаващите преминават през все по-сложни нива на трудност. При втора серия от опити било установено, че тези пчели могат да добиват знания чрез наблюдение и чрез общуване със себеподобните.

Този процес е познат като социално обучение. Пчелите били тренирани да получат наградата си, като пропълзят под долната страна на диск. Останалите започвали да използват тази практика, като проследявали действията на придобилите опит екземпляри.