Антарктида би трябвало да е едно наистина студено място. Средната температура на централната област на покрития със сняг континент е -57°. Дори по крайбрежието средните стойности са около -10°.

На 6 февруари обаче бе регистрирана най-горещата температура въобще – 18.3°. Тя би дори предишния рекорд от 17.5°, поставен на 24 март 2015-а.

Тази гореща вълна продължи близо една седмица и снимки, направени на о-в Игъл от инструмента Operational Land Imager на сателита Landsat 8 на NASA, показват шокиращите последици.

На снимките по-горе може да видите драматичното намаляване на леда и снега по северния край на Антарктическия полуостров. На по-късния кадър се виждат големи площи гола земя, както и яркосини езера от разтопен лед в центъра на острова.

О-в Игъл е само на около 40 км от аржентинската изследователска база Есперанса, която регистрира потенциално рекордно високата температура на 6 февруари. Според климатичните модели на NASA островът е достигнал максимално разтопяване - около 2.5 см - в същия ден, което води до загуба от 10 см общо за период от една седмица.

Остров Игъл загуби около 20% от натрупания си сезонен сняг само за този период, съобщава NASA.Горещата вълна в Антарктида е видима на тази карта, която показва температурите в целия полуостров на 9 февруари 2020 г. Картата показва температурата на въздуха на 2 метра над земята. Най-тъмните червени зони са там, където моделът показва температури над 10° C. Източник: NASA Earth Observatory

"Не съм виждал досега да се появяват това бързо езера от разтопен лед в Антарктида", разказва Маури Пелто, глациолог от колежа Никълс в Масачузетс, в съобщението на NASA в петък. "Наблюдавани са подобни събития в Аляска и Гренландия, но обикновено не и в Антарктида."

Според Пелто този вид бързо топене се причинява от устойчиви температури значително над точката на замръзване, почти нечувано явление в Антарктида до 21 век, което става все по-често през последните години.

"Ако мислите, че това едно събитие през февруари не е толкова важно, по-важно е, че тези събития идват все по-често", коментира Пелто.