99 % от световното население вече диша замърсен въздух, който представлява сериозна заплаха за здравето. Това показват нови данни от Световната здравна организация (СЗО). Те се базират на информация за нивата на фините прахови частици (PM10 и PM2,5) и азотен диоксид във въздуха в над 6000 града в 117 държави.

Най-лош е въздухът в държавите с ниски и средни доходи – на тези места само 1 % от градовете отговарят на изискванията на СЗО за качествен въздух. Въздухът в 17 % от държавите с високи доходи е под препоръчителните граници за PM10 и PM2,5, но нивата на азотен диоксид във въздуха в почти всички държави по света са притеснително високи.

И фините прахови частици, и азотният диоксид са резултат от горенето н а изкопаеми горива.

Виж още: Мръсният въздух: Тихият убиец на 21. век (подкаст)

Фините прахови частици (особено най-малките молекули, известни като PM2,5) могат да проникнат надълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвоносния поток. Впоследствие те увреждат сърдечно-съдовата система, респираторния трак, мозъка и други органи. Основните източници на азотен диоксид пък са леките автомобили, камионите и автобусите, електроцентралите и заводите. Този замърсител се асоциира най-вече с респираторни заболявания (основно астма).

Множество изследвания показват колко вредно може да е замърсяването на въздуха - то увеличава риска от аутизъм и деменция и дори води до преждевременни и раждания. През 2021 г. СЗО преработи насоките си за безопасните нива на замърсяване и заяви, че рисковете за здравето са много по-високи, отколкото сме предполагали.

В резултат на това СЗО изчислява, че замърсяването на въздуха е отговорно за преждевременната смърт на около 4,2 млн. души всяка година.

Източник: IFLScience