Евродепутатите се събраха на извънредно парламентарно заседание в сряда, за да обсъдят с Урсула фон дер Лайен и Франс Тимерманс пътна карта с действия за климатично неутрален континент.

След неотдавнашната декларация на Парламента за извънредна ситуация в областта на климата, в сряда Урсула фон дер Лайен представи пред евродепутатите плановете на Европейската комисия за достигане на климатична неутралност в ЕС.

Лидерите на политическите групи представиха вижданията си относно това как да се гарантира, че бъдещото европейско законодателство в областта на климата ще бъде финансирано и изпълнено по икономически и социално балансиран начин.

В заключение на двучасовия дебат изпълнителният заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговори на някои от най-неотложните въпроси на евродепутатите относно начините за финансиране на енергийния преход в държавите от Централна и Източна Европа, и как да се гарантира, че индустриите на европейските държави и на държавите извън ЕС могат да се конкурират успешно при подобни правила.

Естер де Ланге (ЕНП, Нидерландия) заяви, че нейната група споделя „моралното задължение“ да защити планетата. „Ние сме последното поколение, която може да го направи. Съгласувана и последователна промишлена политика и амбициозен зелен план трябва да вървят ръка за ръка като съберат най-добрите и най-умните хора заедно, за да представят умни решения“. Ако други региони в света не спазват също тези правила, ЕС трябва да преосмисли достъпа им до европейския пазар, заключи тя.

Ираче Гарсия (С&Д, Испания): „Днес бе представен нов модел за растеж, който ще превърне ЕС в по-справедливо и по-проспериращо общество“. Този модел трябва да бъде основан на три стълба: зелен стълб за постигане на климатичните цели, червен стълб за гарантиране на социалното измерение към Зеления пакт, и финансов стълб, в който дългосрочният бюджет ще предостави достатъчно средства за постигането на тези цели.