Нов атлас за миграцията на птици показва изключителни  пътешествия, предаде Асошиейтед прес. 

Кестеновата дървесница тежи приблизително колкото четири монети от по едно пени, но два пъти годишно прави необикновено пътуване. Малката пойна птица прелита повече от 6437 километра между смърчовите гори в Канада и местата, на които зимуват в Северна и Южна Америка.

"Мигриращите птици са малки пътешественици", каза Джил Деп, старши директор на инициативата за мигриращите птици в Националното дружество "Одъбон".

Нов онлайн атлас на миграцията на птици черпи информация от безпрецедентен брой научни и обществени източници, за да илюстрира маршрутите на около 450 вида птици в Северна и Южна Америка.

Специалният инструмент за картографиране, наречен "Бърд мигрейшън експлорър" (Bird Migration Explorer), е достъпен безплатно. Той е резултат от сътрудничество между 11 групи, които събират и анализират данни за движението на птици, сред които Орнитологочината лаборатория "Корнел", Центъра за миграция на птиците "Смитсониън", Джорджтаунския университет, Националното дружество "Одъбон" и други, предава БТА. 

За първи път сайтът обединява онлайн данни от стотици научни изследвания, които използват GPS за проследяване на движението на птици, както и повече от 100 години данни от наблюдения, геномен анализ на пера за определяне на произхода и други данни.

"В последните двадесет години се наблюдава истински ренесанс в различните технологии за проследяване на миграцията на птици по света в мащаби, които не са били възможни преди това", обясни Питър Мара, експерт по миграция на птици в Джорджтаунския университет, който сътрудничи на проекта.

Сайтът позволява на потребител да влезе в секция, специално за даден вид птица, и да наблюдава движенията и за период от една година. Например, информация от 378 проследени орли рибари е показана като жълти точки, които се движат между крайбрежието на Северна и Южна Америка. 

Потребителите също могат да намерят града, в който живеят, и да отидат на друго място на картата за частичен списък с птици, които мигрират между двете местоположения. 

След събирането на нови данни за проследяване сайтът ще продължи да се разширява. Мелани Смит, програмен директор на проекта, каза, че следващата фаза на разширяване ще добави още данни за морските птици.
          
В последните 50 години популацията на птици в САЩ и Канада е намаляла с почти 30 на сто, като мигриращите видове са изправени пред най-сериозен спад, отбелязва Асошиейтед прес.