Всички знаем, че кучетата са най-хубавото нещо на света след шоколада. Но знаехте ли тези неща за своите пухкави приятели?

1. Според изследванията обонянието на кучетата е между 10 000 и 1 000 000 пъти по-силно в сравнение с това при хората. Разнообразявайте ги с различни храни с различни вкусове и аромати.

2. Мит е, че кучетата са далтонисти. Просто не виждат цветовете по същи начин като нас. Четириногите любимци виждат притъпени цветовете – както виждаме ние в мъгливо време. Затова купувайте на кучето си шарени играчи – нека да им се радва.

3. Женското куче, партньорът й, както и техните малки кученца са в състояние да възпроизведат поколение от 66 000 кучета в разстояние на 6 години!

4. Единствените потни жлези на кучето се намират от вътрешната страна на лапите му.   

5. Прозяването е заразно не само при хората, но и при кучетата. Проучване показва, че когато чуят звука от прозяване, четириногите се прозяват, като вероятността това да се случи е около 4 пъти по-голяма, ако познават човека, който се прозява.

6. Кучетата имат усещане за времето. Доказано е, че кучетата разпознават разликата между час и пет часа например. Също могат да предсказват бъдещи действия като регулярната си разходка. Затова не е изключение, когато времето наближи, да ви очакват на вратата, захапали каишката си.

7. Кучетата имат около 1700 вкусови рецептора в устата си.

8. Басенджи е единственото куче в света, което не лае.

9. Хората могат да разболеят домашните си любимци.

10. Най-умните породи отговарят в развитието си на около 2-годишно дете. Имат потенциала да разпознават до 250 думи.