Комодският варан е най-големият гущер в света. Не стига това, ами видът му удивително прилича на някое праисторическо животно.

Това люспесто влечуго достига впечатляващата дължина от цели 3 метра, а килограмите му – до 70. Тъй като за отрицателно време този варан може да погълне около 80% от собствената си телесна маса и съответно да отчете тегло от поне 100 кг. Поставеният рекорд засега държи варанът със 166 кг, заедно с погълнатата несмляна храна. Обитава единствено пет индонезийски острова.

В долната челюст на тези гущери се отделят отровни вещества, които предизвикват шок в жертвите. Това прави захапката на тези животни в повечето случаи смъртоносна. Хранят се главно с диви свине и елени, но нападат и маймуни, кучета, дори биволи и коне. Няма проблеми да откриват плячката си благодарение на дългия си език, който наподобява този на змиите и има същата функция. Чрез него вараните долавят топлинните вълни на жертвата и лесно я намерят. Могат да убиват доста по-едри животни. Тъй като комодските варани се хранят с мърша обаче, се налага да изчакат известно време след като жертвата им умре.  

В името на защитата както на комодските варани, така и на всички редки представители на растителния и животинския свят на остров Комодо през 1980 г. се създава националният парк „Комодо“, който освен едноименния остров включва и остров Ринка и малкото островче Падар. Крайбрежните райони са популярно място за подводен спорт. Множество туристи от Бали избират тази дестинация, за да видят уникалната флора и фауна на Комодо.