Ирландски вълкодав (на англ. Irish Wolfhound) е най-високото куче в света. Това е не само много древна порода (датира в Ирландия още около 4.век), но и най-едрата порода в света – достига до 100 см. Кучето гигант обаче е кротък и добър по душа. В миналото е бил ползван да пази хората от вълци, откъдето идва и името му, но всъщност е изключително кротко и обичливо куче. Породата е неагресивна, със загубен ловен инстинкт, поради което не е подходяща за охрана, защото не лае и не предупреждава за врагове. Изисква свободно време и грижи, специален режим на хранене и движение.

Хрътката е най-бързата порода кучета в света. Хрътките се използват главно като ловни кучета, отглеждат се и за състезания по надбягване. Те са интелигентни кучета, които се привързват към собствениците си. Тези животни се подлагат на специално обучение и могат да достигнат до скорост от 80 км/ч., което ги превръща в най-бързите кучета, дори нещо повече – те са най-бързите сухоземни животни след гепардите. Любопитно е, че докато останалите кучета преследват плячката си посредством обонянието си, хрътките разчитат основно на зрението си.

Във вярванията на народа: за разлика от другите кучета хрътката се счита за нечисто животно, но за сметка на това предпазва от лоши очи и носи благополучие и късмет на своя стопанин.