Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор, е голяма птица, която се среща по протежението на Андите в Южна Америка. В зависимост от местообитанието си често кондорът е наричан колумбийски, боливийски, перуански, чилийски и т.н.

Дължината на тялото му достига над 1 метър, а теглото – 12 кг, с което андският кондор се превръща в една от най-големите летящи птици в света. Размахът на крилата му достига до цели 3,2 метра.

Приз за първо място обаче получава заради друг свой рекорд – той е най-едрата и най-тежка граблива птица в света. Няма да е преувеличено да кажем, че е превъзходен летец.  Умело и хитро използва местообитанието си (Андите в Южна Америка), като се възползва от възходящите въздушни течения за летежа си.

Интересна особеност на тази птица е, че тя не е просто отличен летец, а е една от най-високо летящите видове. За нея е съвсем нормално да лети на над 5000 м височина, а немският учен Александър фон Хумболт (германски естественик, пътешественик-изследовател и географ) твърди, че е забелязвал кондор на около 7000 м височина. Това е почти същата височина, на която летят повечето пътнически самолети (около 10 000м).