Вероятно си мислите, че скок от 3-4 метра е истински впечатляващ. И що се отнася до човешките способности, наистина е впечатляващо.

В природата обаче има далеч по-спортни натури от хората.

Например кенгуруто.

Знаете ли, че сивото гигантско кенгуру може да преодолее разстояние до цели 13 метра, при това без особени усилия. Те имат къси предни крака, но за сметка на това много силни и дълги задни крака и опашка, с които отскачат на огромни разстояния. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8-9 метра и да прескочат ограда, висока повече от 3 метра. Скоростта, с която бягат, достига до 50 км/ч, а когато се намират под стрес и са уплашени, скокът им достига до цели 16 метра.

В бързия си бяг включва не само подскоци със задните крака, но и опашката, с помощта на която поддържа равновесие.

Възрастните представители израстват на дължина до метър и половина и достигат тегло до 90 кг.

Любопитно: Кенгурутата са двуутробни животни - женското кенгуру има външна кожена торба отпред на тялото си. Бебето кенгуру се ражда много малко и недоразвито след 33-дневната бременност на майката – дължината му е едва около 2.5 см, а теглото му – едва грам. То трябва самó да изпълзи в торбата на майката, което е най-критичният период за живота му. В торбата се храни от млечните жлези. Малкото прекарва първите 7 – 10 месеца от живота си в торбата, като това продължава и известно време след като спре да бозае.