Лукас грабва бонбона от ръката на майка си и се усмихва. А небето над него е изпълнено с пепел.

Момчето е на 6 години и по нищо не се различава от другите деца на неговата възраст. Обича лакомства, харесва му да си играе с количките, да бяга и скача, да тренира тенис. Само дето, в пълен контраст с детското му личице, гласът му е дрезгав и носов, заради алергичния ринит.

Майката на Лукас, Маргрет, разбира за състоянието на сина си, когато той е на 3 години. Оттогава детето постоянно има запушен или течащ нос. По-лошото е, че вследствие на алергичния ринит на Лукас, носната му лигавица постепенно изтънява и това води до кървене на носа почти всеки ден. „Оня ден му тече кръв от носа над един час и, тъй като не можахме да я спрем, извикахме линейка. Като майка, постоянно се тревожа за Лукас и неговото състояние“, казва Маргрет.

Всяка вечер Лукас използва спрей за нос преди лягане, но това не решава проблема. Докторите смятат, че най-вероятно причина за състоянието на детето е мръсният въздух. Апартаментът на Маргрет и Лукас гледа към улица с изключително натоварен трафик. Затова, дори и при хубаво време, качеството на въздуха е ужасно.

Маргрет мие прозорците поне три пъти на ден. „Бърша стъклата в 19 ч. и два часа по-късно те отново са черни. Изобщо не смеем да отваряме прозорците на апартамента“, обяснява Маргрет.

Притеснена заради алергичния ринит на сина си и въздействието на мръсния въздух, Маргрет, заедно с Лукас, участва в Гражданския научен проект на „Грийнпийс“ за изследване на качеството на въздуха в Хонконг с надеждата да получи повече информация за въздуха, който дишат ежедневно. В проучването, включващо монтиране на тръби на обществени места из целия град с цел пробонабиране и тестване на въздуха за наличието на азотен диоксид (NO2), взимат участие доброволци, които, също като Маргрет, искат да предприемат действия, за да намерят решение на един хроничен проблем, засягащ общността. „Използвайки данните от това изследване, ще можем да кажем на правителството, че въздухът, който дишаме, наистина е лош, и трябва бързо да се направи нещо, за да се реши този проблем“, казва Маргрет.

Азотният диоксид може да е причина за множество здравословни проблеми, както при Лукас. Този будещ тревога замърсител може да раздразни лигавицата на очите, носа, гърлото и дихателните пътища, като в същото време не позволява на дихателната система да се развива, което по-нататък води до респираторни заболявания.

Миналата година 9 от шестнайсетте станции за мониторинг на качеството на въздуха в Хонконг показват средногодишни стойности на NO2 доста над националните норми. Правителството трябва незабавно да засили мерките, за да опази здравето на хората, като обърне внимание на проблема със замърсяването на въздуха. Тъй като емисиите от превозните средства са сред основните източници на NO2, една от първите стъпки, които правителството трябва да предприеме, е ограничаване на броя на частните автомобили и преминаване към електрически градски транспорт.

Автор: Чънг Уей Лок, координатор комуникации в „Грийнпийс“ – Хонконг; превод: Ивелина Петрова; източник: Greenpeace.org