Над 5 млн. смъртни случаи в световен план всяка година могат да бъдат приписани на необичайно високите или твърде ниските температури. Това сочи първото международно проучване от този тип, ръководено от Университета на Монаш.

Според проучването в периода 2000 – 2019 броят на смъртните случаи вследствие на високите температури се е увеличил във всички региони. Това означава, че глобалното затопляне, породено от климатичните промени, само ще увеличи тази цифра.

Международният изследователски екип, ръководен от проф. Юминг Гуо и д-р Шаншан Ли от Университета на Монаш, както и от д-р Ки Зао от Университета Шандун в Китай, и публикувано в The Lancet Planetary Health, разглежда смъртността и температурните данни от цял свят в периода от 2000 до 2019-та, когато световните температури са се увеличили с по 0,26 градуса по Целзий на десетилетие.

Проучването е първото, което открива категорична връзка между оптимално високите и оптимално ниските температури (съответстващи на минималните температури на смъртност) и увеличението на смъртността на ежегодна база. Според изследователите 9,43 процента от смъртните случаи по цял свят могат да бъдат приписани на студените и горещите температури. Това се равнява на 74 допълнителни смъртни случаи на всеки 100 000 души, като най-много хора умират заради студ.

Източник: Monash University

Данните разкриват географските различия по отношение на въздействието на неоптималните температури върху смъртността – заради студ или жега умират най-много хора умират в Източна Европа и Субсахарска Африка.

Нещо повече, смъртните случаи заради студ, са намалели с 0,51 процента от 2000 до 2019, докато тези, свързани с твърде високите температури, са се увеличили с 0,21 процента, което от своя страна е довело до спад в нетната смъртност заради студени и горещи температури.

Най-големият спад в нетната смъртност се наблюдава в Югоизточна Азия, докато в Южна Азия и Европа отчитаме временно увеличение.

Проф. Гуо отбелязва, че глобалното затопляне може леко да намали броя на смъртните случаи, асоциирани с температурните промени, най-вече защото намалява смъртността, свързана със студа. В дългосрочен план обаче това ще се промени, тъй като климатичните промени ще увеличат смъртните случаи заради изключително високите температури.

Според проф. Гуо предишните проучвания са анализирали смъртността, свързана с температурните промени, единствено в конкретна държава или регион. „Това е първото проучване, което анализира смъртността заради условията на неоптимални температури в глобален мащаб в периода 2000 - 2019 – най-горещият след прединдустриалната епоха“.

Резултатите показват, че:

- Повече от половината смъртни случаи са отчетени в Азия и най-вече в Източна и Южна Азия.

- Европа отчита най-много допълнителни смъртни случаи на всеки 100 000 души заради екстремно високите температури.

- Субсахарска Африка отчита най-много допълнителни смъртни случаи на всеки 100 00 души заради екстремно ниските температури.

Източник: Medical Xpress