Повече от 100 световни лидери обещаха да спрат и обърнат процеса на обезлесяване до 2030 г. в първото голямо споразумение от конференцията на ООН за климата COP26 в Глазгоу, предаде Би Би Си.

Планът получи подкрепата на страни, които заедно представляват 85% от световните гори, включително и Бразилия, където обезлесяването на Амазония през последните години предизвика сериозен отзвук по света. Споразумението за опазване на горите предвижда финансиране от 19,2 млрд. долара под формата на публични и частни средства.

 Експерти приветстваха този ход, но предупредиха, че сходна сделка от 2014 г. „се е провалил в опитите да забави обезлесяването“ и подчертаха, че поетите ангажименти по новото споразумение трябва да бъдат спазени.

Британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на срещата в Глазгоу, определи споразумението като „безпрецедентно“.

„Тези страхотни, изпълнени с живот екосистеми, са белите дробове на нашата планета. Те са от съществено значение за оцеляването ни. С днешните безпрецедентни обещания ще имаме шанс да сложим край на дългата история на човечеството като завоевател на природата и вместо това да станем неин пазител", каза Джонсън.

Част от финансирането ще отиде при развиващи се страни за  възстановяване на увредена земя, справяне с горски пожари и подкрепа на коренни общности.

Правителствата на 28 държави също ще се ангажират да премахнат обезлесяването от световната търговия с храни и други селскостопански продукти като палмово масло, соя и какао.

Повече от 30 от най-големите компании в света ще се ангажират със спиране на инвестициите в дейности, които са свързани с обезлесяване.

„Добра новина е, че имаме политически ангажимент за прекратяване на обезлесяването то толкова много страни, включително и значително финансиране, с помощта на което да се постигне напредък в тази посока“, коментира проф. Саймън Люис, експерт по климата и горите от University College London.

Той обаче подчерта, че декларацията от 2014 г. в Ню Йорк, която бе подобна на сегашната, не е допринесла за прекратяването на обезлесяването.

Източник: Мениджър Нюз