Учени идентифицираха непознат вид миниатюрна жаба със зъби на о-в Сулавеси, чиито мъжки са всеотдайни бащи, съобщи Лайв сайънс.

Жабата Limnonectes phyllofolia достига дължина от 2,5 - 3 см. Тя използва зъбите си, за да отвоюва територия от съперниците си, където да бъдат снесени яйцата й. Възможно е те да й служат и за да пробиват защитната обвивка на плячка като насекоми или раци. Всъщност те не са точно зъби, а костни издатъци. 

Представителите на много видове жаби имат малки зъби по горната челюст, но те са почти невидими. Видовете от рода Limnonectes са известни с по-забележимите си издатъци на долната челюст, пише БТА. Тези земноводни живеят в Източна и Югоизточна Азия. В гъстата джунгла на Сулавеси има представители на 15 такива вида. Някои са огромни и тежат около килограм. Най-новият член на рода L. phyllofolia със своите 3 см е най-дребният в света.  

Миниатюрният размер не е единствената особеност на вида. 

Изследователите са открили новия вид, когато забелязали странно поведение при гнездене в тропическите гори на Сулавеси. Те видели безпогрешни струпвания на жабешки яйца, разпръснати по мъхести камъни, папрати и листа на дървета. Това ги изненадало, тъй като повечето жаби снасят деликатните си яйца по бреговете на реките и езерата, за да предотвратят изсъхването на гелоподобните торбички, които заобикалят развиващите се попови лъжички. Когато ги разгледали отблизо, установили, че всички малки жаби, които се връщали при яйцата си, били мъжки. 

"Мъжки да пази яйцата, не е непознато поведение при жаби, но е по-скоро необичайно", каза водещият автор на изследването Джеф Фредерик от музея "Фийлд"  в Чикаго. "Мъжките пазят яйцата само при един друг вид жаби - L. arathooni".

Необичайно грижовните татковци на L. phyllofolia заобикалят заплахата от изсушаване на яйцата, като сякаш "прегръщат" своето потомство, покривайки го със съединения, които се отделят от кожата им, за да запазят влагата и да предпазят поповите лъжички от бактериални и гъбични инфекции. 

Независимо дали е било на лист или на мъхеста скала, всяко гнездо е било разположено на около 1 до 2 метра над воден басейн. Това означава, че когато настъпи времето за излюпване, поповите лъжички могат удобно да се измъкнат от яйцата си и да паднат във водата. 

Изследователите смятат, че това необичайно поведение при гнездене може да обясни защо жабите са еволюирали да бъдат толкова малки.