Знаете ли кое е най-отровното земноводно животно? Ако видите снимката му, едва ли бихте повярвали.

Това земноводно има крещяща пъстра окраска, привлича погледа отдалече, приковава вниманието със своите изумителни цветове и шарки. Но нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда. Защото това животно е отровно.

Става дума за отровната жаба дърволаз.

Дърволази е общото наименование на семейство Отровни жаби, разпространени в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Често се наричат „жаби стрели“ – името произлиза от факта, че индианците в Южна Америка добивали отрова от кожата й,, с която напоявали и обработвали върховете на стрелите си. Много от представителите на това семейство са застрашени от изчезване.

Жабата дърволаз е в състояние да убие 20 000 мишки или 10 човека. Кожата й отделя отрова, която парализира мускулите и дишането на жертвата. Жлезите на кожата на отровните видове произвеждат батрахотоксин, който е една от най-силните отрови. Когато тя влезе в контакт със сърдечния мускул, мигновено спира цялата му дейност.

Токсичността на отровата на жабите стрели идва от това, че храната им включва силно отровни насекоми. Ако обаче се поставят в среда, в която консумират неотровна храна, тогава те са безвредни.

Всъщност само 55 от всички 178 вида дърволази са токсични. Останалите са безвредни, но хитри - за да защитят себе си, имитират цветовете на своите отровни събратя.