Ново изследване установи, че 1400 ледника в Швейцария са загубили половината от обема си от началото на 30-те години на миналия век и топенето им се ускорява на фона на нарастващата тревога от климатичните промени.

Федералният политехнически университет в Цюрих и Швейцарският федерален институт за изследване на горите, снега и природата обявиха резултатите от първата реконструкция на процеса на загуба на ледовете в Швейцария през двадесети век, извършена въз основа на анализ на промените в топографията на ледниците от 1931 г. насам. За изследването са използвани и над 21 000 архивни снимки от периода 1916 -1947 г.

Учените са установили, че обемът на ледниците е намалял наполовина за 85 години, до 2016 г. Оттогава досега, само за шест години, ледът се е свил с още 12 на сто.

"Отстъплението на ледниците се ускорява. Внимателното наблюдение на този феномен и количественото отчитане на промените в размерите е важно, защото позволява да изучим реакцията на ледниците на климатичните промени", каза Даниел Фариноти, съавтор на изследването.

Учените са установили, че в два периода - през 20-те и през 80-те години, ледниците в Швейцария са отбелязали спорадичен ръст в масата си.

Изследването е публикувано в The Cryosphere.