Настоящата 2023 г. "няма да е добра" за швейцарските ледници, макар че не се очаква топенето да е толкова значително, колкото беше 2022 г., в която беше поставен рекорд, казва Матиас Юс, водещ специалист по ледниците в Швейцария, цитиран от АФП.

"Все още има повече от месец до края на сезона на топенето. Как се справят #швейцарските ледници в момента? Не добре", сподели специалистът, който оглавява Швейцарската мрежа за наблюдение на ледниците (Glamos), в публикация в социалната мрежа Екс (доскоро известна като Туитър).

"Дори и ситуацията да не е толкова екстремна, колкото през 2022 г., все още сме напът да преживеем втората най-негативна година в историята", допълни той.

"Въпреки доста хладния период през последните седмици, всички ледници са под средното си ниво от последните 10 години. А в момента е в ход нова топла вълна", добавя Матиас Юс, който очаква с нетърпение окончателните данни от  измерванията, пише БТА. Те ще бъдат готови в средата на септември.

Миналата година швейцарските ледници "счупиха" всички рекорди по топене заради сухата зима и големите летни горещини. 

Три кубически километра лед са се изпарили, което е шест процента от общия обем на швейцарските ледници, казват от експертната комисия на Швейцарската академия на науките за мрежата за измерване на криосферата. Преди това загуба от две на сто за една година се е считаше за "екстремна", отбелязва АФП. 

Според Матиас Юс без прилагането на мерки за намаляване на емисиите на въглероден двуокис и за опазване на климата ледниците в Швейцария почти ще изчезнат "до края на века".
    
Ръководителят на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Таалас е на още по-мрачно мнение. На базата на статистическите данни за 2022 г. той преценява, че "играта за ледниците е загубена, тъй като концентрацията на въглеродния диоксид вече е много висока и повишаването на морското равнище вероятно ще продължи още хиляди години".

Според данните на СMO за 2022 г., публикувани през април тази година, през последното десетилетие наблюдаваните ледници в света са загубили много повече от средното количество лед. Кумулативната загуба на дебелината на ледниците от 1970 г. насам възлиза на почти 30 метра, отбелязва организацията на ООН, цитирана от АФП.