Ледниците в Швейцария се топят с най-бързата скорост, откакто се води статистика, като за изгубили шест процента от обема си тази година или почти двойно повече от предишния рекорд от 2003 г., предаде Ройтерс.

Швейцарската мрежа за наблюдение на ледниците GLAMOS оповести данните.

Топенето е било толкова екстремно тази година, че се е появила гола скала, която от хилядолетия е била затрупана. Извадени са тела на загинали хора, и дори самолет, изгубени преди десетилетия в райони на Алпите. Малки ледници пък почти са изчезнали.

"С климатичните сценарии знаехме, че тази ситуация ще настъпи, но някъде в бъдещето", казва пред Ройтерс Матиас Хус, ръководител на мрежата за наблюдение на ледниците (GLAMOS). "Да осъзнаем, че бъдещето вече е тук, точно сега, това може би беше най-изненадващото или шокиращо преживяване това лято."

Повече от половината ледници в Алпите са в Швейцария, където температурите се повишават около два пъти в сравнение със средните за света.

Учените бяха принудени да предприемат спешни ремонтни дейности на десетки обекти в Алпите, тъй като топящият се лед рискуваше да измести измервателните им уреди и да повлияе на данните.

Тежките загуби тази година, които възлизат на около три кубични километра лед, са резултат от изключително слаб зимен снеговалеж, съчетан с последователни горещи вълни, предава БТА. Валежите на сняг възстановяват изгубения лед всяко лято и помагат за защитата на ледниците от по-нататъшно топене, като отразяват слънчевата светлина обратно в атмосферата.

Ако емисиите на парникови газове продължат да се увеличават, ледниците в Алпите се очаква да загубят повече от 80 процента от сегашната си маса до 2100 г. Много от тях ще изчезнат, независимо какви действия се предприемат. Това е в резултат на глобалното затопляне, предизвикано от отделените в миналото емисии, сочи доклад от 2019 г. на Междуправителствената експертна група за климатичните промени.