Изследователите са установили, че кученцата, хранени със сурово месо, кости и остатъци от човешка храна, е по-малко вероятно да имат чревни проблеми, когато пораснат, писа „Мейлонлайн“.

В същото време при кучетата, хранени със смлени съставки, оформени на гранули или с химически обработени сурови кожи, рискът е по-висок.

Екип от университета в Хелзинки събра и обобщи данни от около 8000 палета и големи кучета.

Собствениците съобщили с какъв вид храна и колко често са хранили кучето си, както и дали животните са развили хронична ентеропатия (ХЕ) - продължаващо чревно разстройство, което може да причини диария, повръщане и загуба на тегло.

Анализът показа, че в сравнение с високопреработените гранули, при кучетата, хранени с непреработено месо, вероятността да развият симптоми на ХЕ с напредването на възрастта е значително по-малка.

Най-добрата диета включва сурови червено месо, дреболии, риба, яйца, кости, зеленчуци, плодове, както и остатъци от човешка храна, като например варени картофи или варена риба, твърдят учените.

При кученцата, които са били хранени с повече от тези храни, рискът от развитие на ХЕ е намалял с 22%, пише БТА. При специфичните храни приемът на сурови кости или хрущяли няколко пъти седмично е свързан с 33% намален риск от ХЕ.

Въпреки това ежедневното даване на кученца на обработени и химически третирани сурови кожи е свързано с повишен със 117% риск от ХЕ.

В публикация в специализираното списание „Сайънтифик рипортс“ изследователите посочват, че резултатите от проучването им показват, че предоставянето на кученцата на разнообразни непреработени и пълноценни храни в началото на живота им може да намали риска от заболяването.

В световен мащаб кучетата-домашни любимци все повече се считат за членове на семейството и поради това все по-често се обръща внимание на ползите за здравето от тяхното хранене. 

„Изборът на хранителен режим по време на детството на кученцето и юношеството са фактори, които могат да се контролират и които, според нашите резултати, могат да намалят или увеличат честотата на ХЕ на по-късен етап от живота на кучето“, пишат финландските учени.

„Нашето проучване предоставя на проактивните собственици на кучета информация за здравословното хранене и за това кои хранителни продукти да използват или да избягват – като цяло беше установено, че суровите кости и хрущяли, плодовете и остатъците от храна са полезни“, уточняват изследователите.

От друга страна, храненето предимно със суха кучешка храна под формата на гранули или със сурови кожи поне няколко пъти в месеца, когато кученцето е малко, се оказват значителни потенциални рискови фактори за ХЕ в по-късен етап от живота.