През последните години учени показаха, че в действителност котките установяват изключително дълбоки връзки с хората. Тези комплексни същества могат и комуникират с нас и дори следят нашите движения, когато не сме край тях.

Нещо повече, котките разпознават отлично своите собствени имена (способност, която асоциираме предимно с кучетата), а сега ново японско изследване показва, че пухчовците разпознават дори имената на други котки, с които принципно са запознати. Те вероятно дори познават имената на хората, с които живеят в едно и също домакинство.

Фактът, че котката ви вероятно знае името ви, вероятно звучи странно. Кучетата обаче могат да бъдат обучени да запомнят имената на стотици различни неща, така че вероятно не би следвало да се изненадваме особено много.

„Това, което открихме, бе изумително – казва Сахо Такаги, изследовател на животните от университета Азабу в Япония. – Искам хората да знаят истината. На пръв поглед изглежда, че котките не слушат разговорите на хората, но всъщност го правят.“

В своите експерименти Такаги и неговите колеги изучават котки, които живеят на множество различни места – или домашни, които съжителстват с други котки, или животинки от популярните в Япония котешки кафенета.

Снимка: MNStudio / Shutterstock

По време на тестовете изследователите показват на дадена котка снимка на друга котка, която животното познава (от домакинството или от кафенето). Впоследствие нейният собственик изрича или името на котката от снимката, или някакво друго име.

Учените откриват, че котките от домакинствата се взират за по-дълго време в екрана в случаите, когато стопаните изричат друго име. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че те са озадачени от разминаването между образа, който виждат, и погрешното име.

Животните от кафенетата обаче не демонстрират подобно поведение, може би защото те живеят на места, където е пълно с други котки и те не са запознати с имената на всички.

„Само котките от домакинствата очакваха да видят конкретна котка, когато чуят нейното име…”, пишат изследователите.

Екипът смята, че котките вероятно сформират тази връзка между името и лицето, докато наблюдават взаимодействията им с трети лица в домакинството.

Специалистите провеждат още един експеримент, но вместо снимка на котка, показват снимка на член на семейството. Крайният резултат е приблизително същият – когато има разминаване между лицето и името, котката се взира отново във изображението, като в този случай за малко по-дълъг период от време. Този ефект е по-голям в домакинства, където живеят повече хора и в които животното е живяло за по-дълъг период от време.

„Нашата интерпретация е, че котките, живеещи с повече хора, имат повече възможности да чуят различни имена, отколкото онези, които живеят с по-малко хора. По-дългият престой в семейството увеличава това преживяване“, обясняват изследователите.

„С други думи, честотата и броят на излагането на стимула може да направи асоциацията между име и лице по-вероятна“.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Източник: Science Alert