Когато слухът на кучето започне да отслабва, менталните му умения също започват да изчезват, установи ново изследване..

Учени са изследвали връзката между загубата на слуха и деменцията при възрастни кучета. Резултатите хвърлят светлина върху начините, по които загубата на сетива влияе върху когнитивните способности на кучетата и ще подобрят терапиите за възрастни кучета.

"Знаем, че при хората свързаната с възрастта загуба на слуха засяга около една трета от хората над 65 години”, каза една от авторките на изследването, д-р Наташа Олби, преподавател в училището по ветеринарна медицина към университета на Северна Каролина в САЩ. 

"Знаем също, че когнитивният спад е около 30 до 40 на сто по-бърз при хора със загуба на слуха заради възрастта и че загубата на слуха допринася много повече за риска от деменция в сравнение с други фактори като затлъстяване и високо кръвно. Не знаехме обаче дали същото се отнася и за кучетата”, каза Олби в прессъобщение на университета.

За целите на изследването тя и екипът й са изследвали 39 възрастни кучета. Установено било, че средно кучетата без проблем  чуват тонове от 50 децибела, допълва БТА. От изследваните кучета 19 чували при 50 децибела (звук от тихо работещ хладилник), 12 - при 70 децибела (шум от съдомиялна машина) и осем – при 90 децибела (почти сравнимо със звука от излитащ самолет). Кучетата били на възраст 12-14 години. Оказало се също, че при кучетата с по-влошен слух резултатите, измерващи жизненост и взаимодействие със стопаните значително намаляват.

Изследването е публикувано в  Journal of Veterinary Internal Medicine.