Бялата мечка (Ursus maritimus), наричана още полярна мечка, е бозайник, който обитава само северните арктични крайбрежия и острови на Евразия и Северна Америка. Тя е най-големият сухоземен хищник.

Те са хищниците с най-голяма консумация на мазнини. Един мъжки достига средно около 500 кг тегло, като само от храна към теглото можете да добавите още 150 кг. Най-едрите мъжки индивиди достигат тегло над 900 кг (рекордът се държи от мечок с внушителните 1002 кг).

С този натрупан запас от мазнини белите мечки могат да се изхранват повече от година! В регионите, където не намират достатъчно храна, тези животни преминават в режим „постене“. По този начин успяват да издържат цели 12 месеца, изхранвайки се единствено с кафяви водорасли или морска трева.

Не си мислете обаче, че са безобидни или тромави. Те са доста подвижни и еднакво опасни както на леда, така и във водата. Главата и шията им са удължени, а силно развитите кучешки зъби издават хищния им характер. Козината е прозрачна на цвят, но когато е осветена от слънцето изглежда бяла (с по-дълги, груби и по-къси, гъсти, меки косми), подплатена с дебел пласт подкожна мазнина – отлично им помага да се слеят с бялата снежна среда.

Полярните мечки са също отлични плувци. Без усилия преодоляват разстояния до 170 км.