Едно от най-любимите неща на света за котката е да спи. Може да прекарва в спане почти целия ден. Е, вярно, че тогава е твърде вероятно през нощта да скача по главата ви, но какво да се прави – котките са своенравни създания. Ако имате такава, знаете за какво говорим.

Освен своенравни създания, те са и много мистериозни създания. Имат прикрит характер, трудно може да разберете какво им се върти из главата. Затова на помощ едва позата за сън, която изследователите са открили, че говори много за характера и състоянието на четириногото.

1. Свита на кълбо

Въпреки че това е сред най-предпочитаните пози за сън от котките и отстрани вероятно изглежда ужасно удобно, всъщност може да крие неподозирано послание – по този начин котката се опитва да защити откритите части от тялото си и да се почувства по-сигурна и в безопасност. Също така може да е сигнал за здравословен проблем – възможно е да усеща болка някъде. Спането на топка е особено популярно през студените дни, защото тази поза позволява на котката да запази по-добре телесната си температура и да се затопли.

2. Поза сфинкса с побрани четири лапи под себе си и подвита опашка

Поза, която говори за пълна вътрешна хармония. Животинчето е щастливо от всичко, което се случва в момента, чувства се спокойно и сигурно. Не усеща никаква заплаха, затова позицията на тялото й не е отбранителна или в готовност да избяга. Котката е напълно отпусната и доволна.

3. С обърнато нагоре коремче

С тази поза котката казва на стопанина си, че му има пълно доверие. Тъй като стомашната зона е една от най-защитените и уязвими части от тялото на всяка котка, които рядко се разкриват. Чувствайте се поласкани, ако вашата котка спи с коремче нагоре и с „разхвърляни“ в различни посоки крака – това означава, че се чувства напълно спокойна и щастлива при вас. Обикновено по този начин спят домашните котки, уличните не изпитват никога подобно ниво на сигурност и спокойствие.