Няма две мнения по въпроса – типичната ябълка е червена. И макар и в магазините да има и зелени, и жълти, тя продължава да е най-търсена. За съжаление обаче много е вероятно климатичните промени да доведат до изчезването на червените ябълки.

Експресията на определени гени в кората на ябълката определят цвета ѝ, твърдят учени. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни в Нова Зеландия, обясни, че набор от ензими работи заедно за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират протеина, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората.

За да се получи напълно червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се добие червена ябълка, установяват фермерите.

Вече има все по-малко и по-малко видове, а често на пазара се използват добавки, за да придадат на ябълките изкуствен цвят.