Малките деца са безкрайно любопитни към света на животните и искат да знаят всичко за тях. Разбира се, искат да имат и домашен любимец.

Тук обаче ще поговорим не за евентуалното куче, коте или хамстер, които възнамерявате да им подарите, а за онова, на което може да играете всеки ден. А именно – игра, наречена „Как говорят животните“.

Тя е полезна, защото не само задоволява любопитството на малчуганите, но неусетно ги учи на различни забавни и в същото време важни неща за животните и природата.

Как да започнете

Като начало животните трябва да бъдат представени като част от семейството. И нека те също бъдат „бебета“, за да ги приемат децата като близки по възраст.

Разбира се, говорим за измислени животни, за които сте прочели в книжките. След това обяснете подробно какво представлява всяко животинче в реалността, къде живее, с какво се храни в природата, може ли да променя цветовете си (хамелеонът например) или да сваля кожата си (змията). За всяко може да откриете по нещо интересно, което да заинтригува детето. И не се ограничавайте само с познатите куче, коте, прасенце, крава.

Много полезно е да откриете и подходящи стихчета за животните, тъй като децата ги запомнят много лесно.

Звуците на животните

Това е втората част от играта. Звуците, които издават животните всъщност могат да служат и за обучение на малки деца. Защото, възпроизвеждайки техния „език“, детето на практика се учи да говори и да се изразява по още един начин. Това ще му помогне да почувства животните и природата по-силно и в дългосрочен план, подобно възпитание носи много ползи.

На първо време може да научите заедно някои детски песнички, в които има и звуци на животни. Не подценявайте и книгите. Когато му четете приказка вечер, задължително имитирайте животните и го карайте да прави същото. Това е много забавно и то с удоволствие ще се включи.

Ето и кратък списък, който може да ви насочи как „говори“ едно животно

- Кучето лае;

- Котката мяука;

- Овцете и козите блеят;

- Конят цвили;

- Кравата и волът мучат;

- Магарето реве по магарешки;

- Кокошката кудкудяка;

- Врабчетата чуруликат;

- Канарчетата пеят;

- Гълъбите гукат;

- Враните и гарваните грачат;

Още от езика на животните четете на страницата на Новите родители