Масовият епизод на избелване на коралите по света, причинен от рекордните температури на океанската вода, продължава да се разпространява и се влошава, предаде АФП, като цитира Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ.

В средата на април експертите обявиха, че светът преживява поредния мащабен епизод на избелване на коралите. Това е четвъртият регистриран случай от 1998 г. насам.

Явлението, което застрашава оцеляването на кораловите рифове, вече е потвърдено в 62 държави и територии в северното и южното полукълбо. 

"Много съм загрижен за състоянието на кораловите рифове по света", заяви на пресконференция Дерек Манзело, координатор на програмата за коралите на NOAA.
    
След обявяването на този нов епизод преди месец "още девет други страни и територии съобщиха за силно избелване на коралите, включително Индия и Шри Ланка", каза той. "Това показва, че този феномен се разраства по размер и въздействие". 

Данните на NOAA показват, че не по-малко от 60,5 на сто от повърхността на кораловите рифове в света са били засегнати от термалния стрес през последните 12 месеца, което е едногодишен рекорд, отбелязва БТА.

Предишният епизод на масово избелване, който беше между 2014 и 2017 г., остава най-лошият по отношение на кумулативното въздействие и продължителността, поне засега, отбелязва Манзело.

Очаква се сегашният период да се запази и да придобие нови области през лятото. В Карибския регион например вече започва да се наблюдава натрупване на топлина, при това изключително рано през годината.
 
Големият бариерен риф в североизточната част на Австралия вече е засегнат. Достъпът до остров Плинг в Тайланд и до националния парк на остров Пукет беше затворен миналата седмица в опит да се защитят коралите.

Това "нямаше да се случи без изменението на климата", казва Дерек Манзело. 

Водата в океаните отчита рекордни температури от месеци насам. 
 
Манзело добави, че ще отнеме време да се разбере степента на последиците от това избелване за коралите. В Карибския басейн например оцелелите след горещините корали могат да загинат в рамките на година или две "от болести или от хищници", обясни той.